Felgi aluminowe zimą

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • giboon1989
    Classic
    • 2010
    • 31

Felgi aluminowe zimą

szacun !
  • granacik
    Ambiente
    • 2009
    • 249

Felgi aluminowe zimą

Kiedy nadchodzi okres zimowy widać, że wielu kierowców zmienia nie tyle same opony na zimowe co całe koła czasem nie zakładając nawet kołpaków. Skąd to się bierze, czy sól, którą posypuje się zimą ulice szkodliwie wpływa na felgi aluminiowe czy po prostu łatwiej i szybciej założyć całe koła?

W Octavii, na którą czekam będę miał alufelgi, pierwsze w życiu, zawsze jeździłem na stalówkach. Czy sensownie jest kupić zimowe opony wraz ze stalowymi felgami, żeby nie zniszczyć zimą alusów? Chodzi mi właśnie o wpływ soli na alufelgi.

pozdrawiam

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

granacik, kiedys sól i piasek były szkodliwe dla powłoki felg aluminiowych. Powodowały w nich wżery.
      Dzisiejsze alumy zabezpieczane sa specjalnymi powłokami które chronią felgę przed sola i innymi chemikaliami.
      Ja na zimę kupiłem drugi komplet felg aluminiowych i jestem zadowolony.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

granacik, ja też zimą zasuwan na alu. :szeroki_usmiech
        myślę też że dużo osób zmienia alu na stalówki zimą bo w razie konieczności prostowania takiej felgi stalowej jest taniej niż przy alu.
        pozatym co do soli... czesto myję auto zimą a przed sezonem zabezpieczam koła woskiem
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• granacik
          Ambiente
          • 2009
          • 249

No to dobrze, ja zimą zatem tez będę pomykał na aluskach

Komentarz

• Maru 123
            RS
            • 2008
            • 4660

granacik,
            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zielony49
              Ambiente
              • 2009
              • 180

Ja też opony zimowe mam na felgach stalowych ale wynika to z wygody, szybciej się je zmienia. Pozdrawiam.
              Dipol

Komentarz

• piotrek_gdy
                RS
                • 2008
                • 7723
                • Volkswagen
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez granacik
                wielu kierowców zmienia nie tyle same opony na zimowe co całe koła czasem nie zakładając nawet kołpaków
                czesto dostaja je jako tzw "gratis" od dealera więc IMHO dealerowi zalezy na jak najmniejszych kosztach
                ale to czy śmigasz na alu czy stahl zalezy tylko od twojego poczucia estetyki
                ja po zjechaniu zimówek na "gratisowych" stalówkach właśnie zakupilem sobie alu na zimę :szeroki_usmiech
                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez zielony49
                  Ja też opony zimowe mam na felgach stalowych ale wynika to z wygody, szybciej się je zmienia
                  :?: Nie bardzo rozumiem o co chodzi ??
                  A jaki jest problem ze zmianą opon zimowych założonych na alumach?? Przecież śrub jest tyle samo i w tę samą stronę sie odkrecają
                  Czarny Elegance

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Ja mam 2 kpl identycznych alusów i nie widzę, żadnej różnicy w zużyciu lato/zima. Dodatkowym plusem jest to, że w razie jakiegoś mocnego uszkodzenia, ktorejś z felg zawsze mam 4 "zapasowe" :diabelski_usmiech ...
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Big
                      A jaki jest problem ze zmianą opon zimowych założonych na alumach?? Przecież śrób jest tyle samo i w tę samą stronę sie odkrecają
                      Big, nie dodałeś ,że te koła na alu są lżejsze więc szybciej powinno sie je zmieniać

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• g_rego_r
                        Rider
                        • 2008
                        • 496

jeżdżę zimą na ori 16" a na lato 17" i nie widzę jakiegoś szczególnego zużycia w zimie

Komentarz

• rekin
                          Rider
                          • 2008
                          • 398

Ja zafasowałem na zimę stalówki w razie czego naprawa będzie tańsza i prostsza
                          W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• watchman
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 200

Zamieszczone przez rekin
                            Ja zafasowałem na zimę stalówki w razie czego naprawa będzie tańsza i prostsza
                            A po za tym po co alu na zimę jak będą wiecznie upieprzone. Robię przekładkę i już. Zresztą
                            jak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z alu... :evil:
                            NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez watchman
                              po za tym po co alu na zimę jak będą wiecznie upieprzone
                              a stalówki sie nie brudzą?
                              chyba prościej zmyc rowna powierzchnię, niz domywać sol zza kapsla, który poza tym rysuje rant felgi

jak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z alu
                              to trzeba mieć 2 komplety kół albo dobry zakład

Komentarz

• watchman
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 200

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                po za tym po co alu na zimę jak będą wiecznie upieprzone
                                a stalówki sie nie brudzą?
                                chyba prościej zmyc rowna powierzchnię, niz domywać sol zza kapsla, który poza tym rysuje rant felgi.
                                Zimą 5 km wystarczy żeby były upaprane felgi. Zwłaszcza jak dookoła masz budowy. A częste mycie skraca życie

jak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z alu
                                to trzeba mieć 2 komplety kół albo dobry zakład
                                Ja wiem czy trzeba? 1,5k na 16" to trochę grosza jest. A co do warsztatu....już widziałem jak
                                dobry zakład potraktował alu w audi allroad. Myślałem, że sąsiad zemdleje jak zobaczył efekt.

Komentarz

• tao1221
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 81

a co oni zrobili z tymi felgami??

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

A po za tym po co alu na zimę jak będą wiecznie upieprzone.
                                    Wtakim razie wysraczy zaopatrzyć sie w wsok do felg a potem tylko je spłukiwać silnnym strumieniem wody
                                    jak patrzę na "fachowców" jak się dobierają do zdejmowania opon z alu...
                                    Ale po co mają mi zdejmować oponę skoro opona zimowa jest juz na feldze Mowimy tu o drugim komplecie KÓŁ.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Sebastian_M26
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1823
                                      • Superb II (3T4)

Dobry warsztat też musi mieć dobry sprzęt wo wymiany:
                                      montażownice z nakładkami plastikowymi, nasadki do klucza z osłoną pastikową
                                      no i obowiązkowo dokręcanie kół dynamometrem.
                                      A to wszystko kosztuje, min. 80 zł za komplet bo i nie raz trzeba jeszcze raz zdemontować koło i obrócić oponę o 180 stopni jak jest za dużo na wyważarce a nie kleić po 60-80 gram.
                                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• piotrek_gdy
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 7723
                                        • Volkswagen

1,5k na 16"
                                        hmm, no tak
                                        a ja właśnie kupiłem na zimę komplet 16" VEGA (żeby było łatwiej czyścić :diabelski_usmiech ) za 800PLN(2 nowe w kartonie, 2 używane)- czyli można taniej :P

Komentarz

• CIS73
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 522

z tego co ja się orientuję to aluminium ma inną (gorszą) wytrzymałość mechaniczną w niskich temperaturach (przykład scena z terminatora2 ) przy zimnej alufeldze wjechanie na krawężnik może spowodować jej pęknięcie
                                          CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
                                          CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

Zamieszczone przez CIS73
                                            aluminium ma inną (gorszą) wytrzymałość mechaniczną w niskich temperaturach
                                            dlatego pewnie samoloty robią z aluminium

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez CIS73
                                              z tego co ja się orientuję to aluminium ma inną (gorszą) wytrzymałość mechaniczną w niskich temperaturach
                                              Kolego, tylo, że felga tzw. aluminiowa to nie jest czyste aluminium To jest jego stop z różnymi dodatkami ! Felga aluminiowa jest duzo bradziej wytrzymała na odkształcenia od stalowej fakt, że jak już te odkształcenia powstaną to trudniej ja przywrócić do stanu poprzedniego, ale jej wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne jest dużo wieksza niz stalówek
                                              Jednym minusem KIEDYŚ w użwaniu alu felg zimą było powstawanie wżerów na feldze na skutek reakcji chcemicznej zachodzacej pomiedzy felgą a sola używaną na drogach. Dziś alu felgi pokrywane są specalnymi powłokami które nie dopuszczaja do powstawania wżerów. takze spokojnie można uzytkowac alu felgi w okresie zimowym i nic złego im sie nie stanie.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• watchman
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 200

Zamieszczone przez tao1221
                                                a co oni zrobili z tymi felgami??
                                                Mocne otarcia lakieru i wgięcia na rancie felgi. Trzeba patrzeć na ręce nie ma rady. :twisted:

[ Dodano: Nie 18 Paź, 09 22:09 ]
                                                1,5k na 16"
                                                hmm, no tak
                                                a ja właśnie kupiłem na zimę komplet 16" VEGA (żeby było łatwiej czyścić :diabelski_usmiech ) za 800PLN(2 nowe w kartonie, 2 używane)- czyli można taniej :P
                                                :idea: dobry zakup. Ale stalowe nadal się kręcą . Dla wyglądu nie będę ich złomował

[ Dodano: Nie 18 Paź, 09 22:24 ]
                                                Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                                Dobry warsztat też musi mieć dobry sprzęt wo wymiany:
                                                montażownice z nakładkami plastikowymi, nasadki do klucza z osłoną pastikową
                                                no i obowiązkowo dokręcanie kół dynamometrem.
                                                A to wszystko kosztuje, min. 80 zł za komplet bo i nie raz trzeba jeszcze raz zdemontować koło i obrócić oponę o 180 stopni jak jest za dużo na wyważarce a nie kleić po 60-80 gram.
                                                Powinno być jak piszesz. Ale zapewniam Cię, że w wielu zakładach usłyszysz a po ch.. klucz dynamometryczny jak jest pneumatyczny

Komentarz

• WojtekSz
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 159

Niestety i ja się 'nadziałem'... :?
                                                  Z wymianą opon podjechałem to tego samego serwisu co zwykle.
                                                  Skończyło się to głębokimi rysami na dwóch felgach. Pech chciał, że spotkałem znajomego i zamiast patrzyc panom na ręce, to gadałem spokojnie ze znajomym. Panowie oczywiście wyparli się wszystkiego. Nagadałem szefowej... i tyle...

pozdr

P.S.
                                                  Klucz dynamometryczny mają...
                                                  SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

Pracuję...